Pošaljite upit!

Tehnologije za koje možda niste čuli – Retina ready websites

Tehnologije za koje možda niste čuli – Retina ready websites

Vjerojatno ste čuli za „Retina display“ odnosno vrstu ekrana koje je predstavio Apple na svojim novijim proizvodima kao što su Iphone5, iPad (treće generacije) i MacBook Pro. Retina display je zanimljiva tehnologija koja doslovno pruža dodatnu dimenziju užitka kada koristite jedan od navedenih uređaja.

Što je točno Retina display?

Retina display je ekran čija je gustoća piksela 2 do 3 puta veća (gušća) od one na standardnim ekranima. Sama gustoća piksela čini tako sliku detaljnijom, oštrijom. Tekst se lakše čita jer je bistriji što je pogotovo bitno za male uređaje (smartphone).

Problem

Problem se javlja s činjenicom da je dosadašnja tehnologija bila bazirana na 72-96 PPI standardu za „stare“ ekrane. Ako se takav sadržaj gleda na novim Retina ekranima slike, logo, tekst, elementi stranice će izgledati mutno. To i nije toliko primjetno na malim ekranima, no na velikim ekranima (kao što je laptop) je.

Rješenje

Ukoliko želite webstranicu koja će pratiti nove tehnologije tada zatražite od developera da prilagodi stranicu uređajima s Retina ekranom.

To se može postići na nekoliko načina:

1)      Možete povećati dimenziju slika. Ukoliko imate stranicu koja nema mnoštvo fotografija to neće predstavljati neki problem. No ukoliko imate stranicu sa nekoliko desetaka ili stotina slika, to bi već moglo biti dosta veliko opterećenje za brzinu stranice. Ovo je rješenje nekako „na brzaka“ za one koji već imaju stranice.

2)      Ukoliko radite novi web site zatražite od programera i dizajnera da prilagode elemente stranice i koriste progresivne elemente umjesto standardnih. To su primjerice:

  1. Koristite CSS kada god je moguće definirati vizualni element. CSS definiran pozadinski gradient će sigurno biti kvalitetnije prikazan nego slika
  2. Koristite SVG elemente gdje god je to moguće. Za SVG file je vektorska grafika koja je dobivena matematičkim izrazima umjesto klasičnim pikselima. Iz tog razloga se SVG grafika može povećavati (ili smanjivati) bez gubitka na kvaliteti (slika ne može postati „pikselizirana“). Ovo prvenstveno vrijedi za grafičke elemente, logoe i slično.
  3. Želite „fancy“ tekst – tekst nekakvim posebnim fontom do nedavno je morao biti „slika“ jer je standard nametao klasična slova i bilo što drugo bi bilo nečitljivo ili pretvoreno u standardan font. Danas (u biti već dugo) postoje web fontovi tipa Google fonts kojima se vrlo lako zamjeni bilo koji font na stranici, a između ostalog se prilagođava veličini ekrana (jer nije jpg ili png).

Nastavkom pregledavanja ove stranice prihvačate korištenje Cookia. Više informacija

IZJAVA O PRIVATNOSTI Webnet poštuje vašu privatnost te nastojimo osigurati tajnost vaših privatnih podataka Svjesni smo da ubrzani rast interneta i online servisa utječu na pitanja vezana uz vaše osobne podatke, ali isto tako nastojimo sve vaše skupljene podatke držati u strogoj tajnosti te se obvezujemo da ćemo voditi računa o sigurnosti i tajnosti vaših osobnih podataka. KOJE INFORMACIJE PRIKUPLJAMO? Prikupljamo informacije iz online registracijskog formulara koje ispunjava sam korisnik. Prilikom narudžbe ili registracije možemo Vas tražiti za Vaše cijenjeno ime, prezime, email adresu, adresu i telefonski broj. Pregledavati web trgovinu možete i bez dostave vaših osobnih podataka. U KOJU SVRHU UPOTREBLJAVAMO VAŠE OSOBNE PODATKE? Vaše podatke možemo koristiti u sljedeće svrhe: • personalizacija sadržaja (vaše podatke koristimo u svrhu unapređenja kvalitete sadržaja namijenjenog pojedinom korisniku) • unapređenje naše web stranice (neprestano unapređujemo našu stranicu na temelju Vaših kritika, iskustava i prijedloga) • unapređenje usluge (vaši podaci nam omogućuju da unaprijedimo korisničku podršku te što kvalitetnije zadovoljimo korisničke zahtjeve i potrebe) • slanje periodičnih e-mailova ( u svrhu unapređenja usluga i poboljšanja korisničkih iskustava šaljemo periodične mailove sa relevantnim novostima, informacijama i obavjestima) • promocija, administracija i nadzor stranice NA KOJI NAČIN ČUVAMO VAŠE PODATKE? Vaše podatke čuvamo implementacijom sigurnosnih mjera. KORISTIMO LI COOKIJE? Stranica www.webzamene.net koristi cookije DIJELIMO LI VAŠE PODATKE VANJSKIM PARTNERIMA? Vaše podatke ne prodajemo, mijenjamo ni na koji način dijelimo s vanjskim partnerima. Vaše podatke dostavljamo JEDINO u slučaju kršenja zakona ili na temelju sudskog naloga kojeg smo dužni poštovati. GUBITAK VAŠIH OSOBNIH PODATAKA Stranica www.webzamene.net ne odgovara za štetu nastalu gubitkom Vaših osobnih podataka. Webnet d.o.o. ne može se smatrati odgovornim za zlouporabe za koje se ne može utvrditi da su nastale kao posljedica tehničko-sigurnosnog propusta sustava web trgovine ili propusta djelatnika Webnet d.o.o. ONLINE IZJAVA O PRIVATNOSTI Ova izjava privatnosti vrijedi samo za informacije prikupljene preko naše web stranice, ne vrijedi za informacije prikupljene offline putem. VAŠA SUGLASNOST Koristeći stranicu www.webzamene.net pristajete na Izjavu o privatnosti. PROMJENE U DOKUMENTU "IZJAVA O PRIVATNOSTI" Ukoliko ćemo imati potrebu za promjenom dokumenta "Izjava o privatnosti" sve navedene izmjene će biti objavljene u ovom dokumentu. Zadnji datum izmjene: 10/11/2012 KONTAKTIRAJTE NAS Ukoliko imate bilo kakvo pitanje vezano uz sigurnost vaših osobnih podataka možete nas kontaktirati na : mail: info@webnet.hr

Zatvori