Pošaljite upit!

Otvaranje nove tvrtke

Otvaranje nove tvrtke

Ideja o pisanju ovoga članka rodila se nakon što sam osobno prošla kroz ovaj zanimljiv proces koji iziskuje dobre živce, smisao za humor, upornost i izvjesnu svotu novaca.

Napominjem da se ove upute temelje na osobnom iskustvu te nije nemoguće da se u neko dogledno vrijeme neko od pravila i /ili protokola izmjeni.

Prije nego što sam uopće pokrenula cijeli postupak za otvaranje trgovačkog društva, potražila sam sve dostupne informacije na web stranicama HITRO.hr te razne druge savjete koje možete naći po forumima, člancima u dnevnim tiskovinama …  No i dalje sam se susrela s mnogim iznenađenjima na svom putu.

Budući sam željela najbrži i najjeftiniji način, odlučila sam da ću koristiti usluge servisa vlade Republike Hrvatske – HITRO.hr

Na njihovim web stranicama  www.hitro.hr  ćete naći detaljne upute o tome kako odabrati ime svoje tvrtke i po koracima u detalje što vam je činiti. Što je zaista za svaku pohvalu.

IME TVRTKE

Prije nego se uopće upustite u cijeli process otvaranja trgovačkog društva, morate odreti ime vaše tvrtke, pritom trebate obratiti pažnju na nekoliko bitnih smjernica kako bi vam odabrano ime bilo i odobreno (iste su detaljno opisane na web stranicama HITRO.hr. Također prije nego pošaljete zahtjev za rezervaciju imena, na stranicama www.sudreg.pravosudje.hr provjerite je li to ime slučajno već zauzeto. Na potvrdu o rezervaciji imena tvrtke, potrebno je čekati 3-5 radnih dana.

Preporuka!

Pošaljite minimalno 2 različita imena jer ukoliko pošaljete jedno i ne odobre vam ga, morati ćete ponovno čekati na odobrenje novog imena. Svaki zahtjev za odobrenje imena tvrtke košta 10,00kn; isti možete platiti odmah u FINI pored ureda HITRO.hr, no FINA vam zaračunava proviziju pa ukoliko imate neku opciju za plaćanje putom internet bankarstva bez provizije, iskoristite to pogotovo za ostale troškove koji su poprilično veći.


JAVNI BILJEŽNIK

Nakon što dobijete odobrenje za odabrano ime, s tom potvrdom idete kod javnog bilježnika. Ovdje se pripremite na najveći izdatak. Naime kako biste se registrirali kod trgovačkog suda, treba vam akt o osnivanju trgovačkog društva, ovjere potpisa, koje mora ovjeriti javni bilježnik.

Nakon što ste javnom bilježniku odnijeli potvrdu o imenu tvrtke, dali mu popis djelatnosti za koje registrirate trgovačko društvo (ukoliko nemate popis, javni bilježnik vam može pomoći u određivanju djelatnosti). Prema uputi javnog bilježnika, trebati ćete napraviti slijedeće uplate:
- uplatu temeljnog kapitala u iznosu od 20.000kn  na račun banke koju ste odabrali kao banku kod koje ćete imati otvoren račun društva
- uplatu u iznosu od 500kn za sudske troškove
- uplatu u iznosu od 900kn za objavu oglasa u Narodnim novinama
Potvrde o ovim uplatama trebate vratiti javnom bilježniku kako bi mogao dovršiti prijavu  za sud.

Trošak javnog bilježnika ovisi o tome koliko imate članova uprave, jer treba ovjeriti svaki potpis, te koliko vam je složena sama struktura (imate li upravni odbor, broj čl. Uprave, skupštine, …)

Trošak se može kretati od oko 3.000,00kn pa na gore. Vrijeme potrebno da javni bilježnik obavi svoj dio posla ovisi o samom javnom bilježniku I o tome kako brzo napravite uplate. Mene je dopao bilježnik kojemu je trebalo tri puna dana.

Preporuka!

Prije nego odete do javnog bilježnika, nazovite ih nekoliko i provjerite vrijeme izrade svega što je potrebno. Odmah na početku napomenite da želite da vam se stavi odredba koja će omogućiti da ukoliko želite mijenjati poslovnu adresu unutar sjedišta društva, ne morate mijenjati cijeli akt o osnivanju. To će vam uštedjeti 3.000kn.
Prilikom pisanja osnivačkog akta, osim ako vam iz nekog drugog razloga to nije bitno, tražite da vam se stavi odredba o poslovnom udjelu koji se u društvu može slobodno prenositi. To će smanjiti papirologiju u slučaju promjene člana društva, a time I troškove.

Također tražite da se unese odredba o povratu iz sredstava društva svih troškova osnivanja, osnivačima, prema priloženim računima za odvjetnika, bilježnika, pristojbe, prijave i sl.

Napokon, imate sve papire spremne za registraciju! Sada to sve javni bilježnik šalje na trgovački sud na upis ili ukoliko želite, sami nosite na HITRO.hr i onda oni šalju na sud. Na webu HITRO.hr stoji, da je sudu potrebno 24h za registraciju i objavu OIB-a, no u praksi se čeka 15 radnih dana.

By Maja Grozdanić

Nastavkom pregledavanja ove stranice prihvačate korištenje Cookia. Više informacija

IZJAVA O PRIVATNOSTI Webnet poštuje vašu privatnost te nastojimo osigurati tajnost vaših privatnih podataka Svjesni smo da ubrzani rast interneta i online servisa utječu na pitanja vezana uz vaše osobne podatke, ali isto tako nastojimo sve vaše skupljene podatke držati u strogoj tajnosti te se obvezujemo da ćemo voditi računa o sigurnosti i tajnosti vaših osobnih podataka. KOJE INFORMACIJE PRIKUPLJAMO? Prikupljamo informacije iz online registracijskog formulara koje ispunjava sam korisnik. Prilikom narudžbe ili registracije možemo Vas tražiti za Vaše cijenjeno ime, prezime, email adresu, adresu i telefonski broj. Pregledavati web trgovinu možete i bez dostave vaših osobnih podataka. U KOJU SVRHU UPOTREBLJAVAMO VAŠE OSOBNE PODATKE? Vaše podatke možemo koristiti u sljedeće svrhe: • personalizacija sadržaja (vaše podatke koristimo u svrhu unapređenja kvalitete sadržaja namijenjenog pojedinom korisniku) • unapređenje naše web stranice (neprestano unapređujemo našu stranicu na temelju Vaših kritika, iskustava i prijedloga) • unapređenje usluge (vaši podaci nam omogućuju da unaprijedimo korisničku podršku te što kvalitetnije zadovoljimo korisničke zahtjeve i potrebe) • slanje periodičnih e-mailova ( u svrhu unapređenja usluga i poboljšanja korisničkih iskustava šaljemo periodične mailove sa relevantnim novostima, informacijama i obavjestima) • promocija, administracija i nadzor stranice NA KOJI NAČIN ČUVAMO VAŠE PODATKE? Vaše podatke čuvamo implementacijom sigurnosnih mjera. KORISTIMO LI COOKIJE? Stranica www.webzamene.net koristi cookije DIJELIMO LI VAŠE PODATKE VANJSKIM PARTNERIMA? Vaše podatke ne prodajemo, mijenjamo ni na koji način dijelimo s vanjskim partnerima. Vaše podatke dostavljamo JEDINO u slučaju kršenja zakona ili na temelju sudskog naloga kojeg smo dužni poštovati. GUBITAK VAŠIH OSOBNIH PODATAKA Stranica www.webzamene.net ne odgovara za štetu nastalu gubitkom Vaših osobnih podataka. Webnet d.o.o. ne može se smatrati odgovornim za zlouporabe za koje se ne može utvrditi da su nastale kao posljedica tehničko-sigurnosnog propusta sustava web trgovine ili propusta djelatnika Webnet d.o.o. ONLINE IZJAVA O PRIVATNOSTI Ova izjava privatnosti vrijedi samo za informacije prikupljene preko naše web stranice, ne vrijedi za informacije prikupljene offline putem. VAŠA SUGLASNOST Koristeći stranicu www.webzamene.net pristajete na Izjavu o privatnosti. PROMJENE U DOKUMENTU "IZJAVA O PRIVATNOSTI" Ukoliko ćemo imati potrebu za promjenom dokumenta "Izjava o privatnosti" sve navedene izmjene će biti objavljene u ovom dokumentu. Zadnji datum izmjene: 10/11/2012 KONTAKTIRAJTE NAS Ukoliko imate bilo kakvo pitanje vezano uz sigurnost vaših osobnih podataka možete nas kontaktirati na : mail: info@webnet.hr

Zatvori