Pošaljite upit!

Nikad dovoljno o SEO optimizaciji

Nikad dovoljno o SEO optimizaciji

Do sada ste već savladali pojmove kao što su SEO strategija, onpage i offpage SEO, SEM i slično. Ako niste, evo ukratko par smjernica na koje obraćajte pozornost. Smjernice nisu nabrojane po redoslijedu važnosti, odnosno po njihovom utjecaju na sam rezultat pretrage.

Pod pod pod pod menu

Prilikom kreiranja svoje stranice pripazite na to iza koliko znakova „/“ se nalazi vaš glavni sadržaj. Što manje znakova „/“ imate u svom adress baru to Google smatra tu informaciju važnijom.

Dakle ako imate članak „webzamene.net/seo-optimizacija.htm“ to je veće važnosti od „webzamene.net/blog/clanci/clanci-o-SEO/seo-optimizacija.htm“.

Brzina stranice je bitna

Google će bolje rangirati Vašu stranicu ukoliko se ona brže učitava od konkurentske. Kraće vrijeme učitavanja je veliki plus za posjetitelje (i Google).

Tekst a ne slike

Slike govore tisuću riječi, no Google gleda najviše riječi. Ako nešto možete jasno napisati riječima onda nemojte umjesto toga stavljati sliku.

SEO optimizacija slika

Pazite da slika ima naziv koji je smislen. Dakle ne IMG00012.jpg nego SEO-optimizacija.jpg. Pazite da slika ima alt tagove, opis i sve potrebne parametre koje obično upisujete unutar CMS-a. Slika mora biti prilagođena i dimenzijom. Ako se radi o manjoj slici unutar članka, nema potrebe da se dodaje slika full HD rezolucije kada će ona u stvarnosti biti 100×50 piksela.

SEO optimizacija teksta

Naglasite naslove (heading), podnaslove, pod pod naslove. U samim naslovima koristite ključne riječi i pokušajte ih stavljati na početak samog naslova. Te iste ključne riječi „boldajte“ unutar samog teksta. Nemojte pokušati naglasiti više od 1-2 riječi po tekstu, ne može cijeli tekst biti boldan niti isto važan.

Koliko teksta

Rađe pišite manje članke nego ogromne teoretske i filozofske eseje. Podijelite članak u nekoliko manjih te ih objavljujte kroz tjedan dana. Pišite često ali i kvalitetno.

META elementi, bitni ili ne za SEO?

META elementi nisu najbitnija stvar u svijetu SEO optimizacije no dobro ih je imati. Neka svaki članak ima svoj META naziv, META ključne riječi i META opis. Meta naziv neka bude do 70 znakova, Meta opis do 140 znakova a pod ključne riječi stavite 4 do 5 pojmova i izraza koje želite naglasiti. Česta pogreška koju vidimo na vrlo velikom broju znakova je postavljanje eseja i u META elemente što je totalno besmisleno.

Backlinks – svi putevi vode na vašu web stranicu

Izuzetan dio offpage SEO optimizacije su backlinkovi. O samim backlinkovima smo već pisali nekoliko puta no ovom prilikom bi samo naglasili da izbjegavate nekakve ponude masovnog postavljanja backlinkova uz financijsku naknadu s obzirom da to ne samo da ne funkcionira nego možete biti i kažnjeni od strane Googla na način da će namjerno baciti Vaš rezultat na kraj pretrage.

Razmjena linkova više ne funkcionira

Također više ne funkcionira razmjena linkova u smislu „stavi link na svoj sajt a ja ću tvoj na moj“. Ako Google naleti na listu linkova vjerojatno će to ignorirati. Ono što je smislenije je ako vi na svojoj stranici napišete kvalitetan članak koji će imati 2-3 linka na stranicu „prijatelja“ i obrnuto. Razmjena linkova ne može štetiti, no nećete od nje niti imati nekakvu pretjeranu korist (ili ikakvu uopće).

Linkovi sa nekih stranica vrijede više – PageRank

Google je uveo „PageRank“ sustav bodovanja stranica. Sada nećemo u detalje o tome kako se boduje PageRank i kako na to utjecati no ako imate backlink na PR stranice 6 on vrijedi puno više od backlinka sa stranice PR1, no svaki link nešto vrijedi, samo što ovi vrijede više!

Plaćene objave na portalima više nemaju toliko značaja!

Da, toliko daleko je došlo da su pretraživači počeli polako razlikovati kada je članak plaćen a kada ne. Kako? Pa vjerojatno nije teško prepoznati stranicu koja je portal (online izdanje novina) jer kada pokraj anticelulitne kreme imate oglas za auto gume jasno je kao dan da se radi o nekoj vrsti plaćenog oglasa. Isto tako objava članka sa potrala koji ima PR9 ne znači da taj backlink toliko i vrijedi. PR9 vrijedi samo za naslovnicu dok „unutrašnjost“ stranice ime manji PR.

Backlink na stranicama s vezanim sadržajem vrijede više!

Ako prodajete auto gume i članak o auto gumama se nađe na specijaliziranom portalu o auto gumama tada taj backlink vrijedi više nego da se taj isti članak pojavi na portalu o poljoprivrednim gnojivima.

Backlink sa PR10 stranice koji ne vrijedi ništa

Teško da će se nači takav, ali teoretski svaki link koji vodi sa PR10 stranice umanjuje sam ranking (laički rečeno). Dakle ako imate stranicu ranka PR10 i sa nje imate 1 link to više vrijedi nego ako imate istu PR10 stranicu ali s nje vodi 100 linkova. Tada se „rank“ te stranice „dijeli“. Sada bismo mogli ići u matematiku pagerankinga i kako se to dijeli s obzirom da PR1 – PR10 samo vizualizira nekakav PageRank, odnosno PageRank4 stranica ne znači da je 2x veči realni PageRank broj od PageRank2 stranice, no o tome drugom prilikom.

SPAM na forumima!

Plaćanje nekakvih usluga gdje će netko u kratkom roku na 9000 foruma staviti vaš backlink može završiti samo kažnjavanjem od strane Googla. Osim toga većina backlinkova ima „no-fallow“ naredbu kojom pretraživačima govore da „ne prate“ taj link dalje. Pretraživači registriraju taj link no on je za njih mrtav.

Ostali „no fallow“ linkovi!

Spamanje Youtubea, Facebooka i slično neće stvoriti kvalitetne backlinkove u većini slučajeva. Dobar dio društvenih mreža ima automatsku dodjelu „no fallow“ na sve vaše linkove tako da objavljivanje svakodnevnih poveznica sa Fejsa na vašu stranicu ne znači ništa, osim ako nemate 150 000 članova na facebook grupi.

Nemojte kopirati tekstove

Google zna sve, pa tako zna i kada se i gdje pojavio neki tekst. Ukoliko kopirate od riječi do riječi tekst s neke stranice Google će vas označit kao „plagijat“ i jednostavno nećete biti kvalitetno rangirani. Originalni tekstovi su bitni!

Kvalitetan backlink nije „kliknite ovdje“

Ukoliko pišete PR članak za svoju tvrtku koja će biti objavljena negdje drugdje, linkove dodajte na ključne riječi jer tako Google zna da riječ „izrada web stranica“ vezana za stranicu webzamene.net, u protivnom shvati da je „kliknite ovdje“ bitna riječ (dok za vas ista nema nikakvo značenje). Također linkajte na stranicu koja ima navedeni izraz u svom sadržaju (po mogućnosti samom naslovu stranice).

Nemojte se ustručavati

Često klijenti linkaju sve samo na naslovnicu odnosno na glavnu domenu. Bitno je linkati i stranice (tekstove) unutar vaših stranica, time podižete vrijednost cijeloj stranici a ne samo naslovnici.

Link bait – link mamac

Ova metoda je zanimljiva a radi se o tome da jednostavno morate napisati tako dobar članak gdje će se ostali portali/blogovi pozivati na vas kao izvor.

Link bomb

Ova metoda više ne vrijedi za Google, dok vrijedi za neke druge tražilice. Radi se o tome da manipuliranjem izraza koje linkate možete postići to da tražilica na taj izraz izbaci taj link koji ste linkali. Primjer je recimo do nedavno bio ako ste upisali „miserable failure“ Google je kao prvi rezultat izbacio stranicu američkog predsjetnika G.W. Busha. Dakle napominjemo – ova metoda ne više vrijedi na glavnim tražilicama.

Plaćanje članaka privatnim blogerima

Ova metoda je možda čak uspješnija od plaćanja članaka na velikim portalima, no naravno ovisi sve o temi bloga. Razlog tome je što će blog teže biti otkriven kao mjesto gdje se plaćaju članci, ne zato što je to „blog“ nego iz razloga što na njemu očito neće biti 20 plaćenih članaka iz 20 različitih područja (ili vrlo malo vjerojatno). S druge strane imajte na umu da ako netko piše o ljepoti a vi želite plaćeni članak o auto gumama – to ponovo neće uroditi nekim plodom.

 

To bi bilo za sada to, na žalost nije sve i na žalost ovo je samo mali mali dio kvalitetne SEO strategije, no ovo je dobar početak.

Nastavkom pregledavanja ove stranice prihvačate korištenje Cookia. Više informacija

IZJAVA O PRIVATNOSTI Webnet poštuje vašu privatnost te nastojimo osigurati tajnost vaših privatnih podataka Svjesni smo da ubrzani rast interneta i online servisa utječu na pitanja vezana uz vaše osobne podatke, ali isto tako nastojimo sve vaše skupljene podatke držati u strogoj tajnosti te se obvezujemo da ćemo voditi računa o sigurnosti i tajnosti vaših osobnih podataka. KOJE INFORMACIJE PRIKUPLJAMO? Prikupljamo informacije iz online registracijskog formulara koje ispunjava sam korisnik. Prilikom narudžbe ili registracije možemo Vas tražiti za Vaše cijenjeno ime, prezime, email adresu, adresu i telefonski broj. Pregledavati web trgovinu možete i bez dostave vaših osobnih podataka. U KOJU SVRHU UPOTREBLJAVAMO VAŠE OSOBNE PODATKE? Vaše podatke možemo koristiti u sljedeće svrhe: • personalizacija sadržaja (vaše podatke koristimo u svrhu unapređenja kvalitete sadržaja namijenjenog pojedinom korisniku) • unapređenje naše web stranice (neprestano unapređujemo našu stranicu na temelju Vaših kritika, iskustava i prijedloga) • unapređenje usluge (vaši podaci nam omogućuju da unaprijedimo korisničku podršku te što kvalitetnije zadovoljimo korisničke zahtjeve i potrebe) • slanje periodičnih e-mailova ( u svrhu unapređenja usluga i poboljšanja korisničkih iskustava šaljemo periodične mailove sa relevantnim novostima, informacijama i obavjestima) • promocija, administracija i nadzor stranice NA KOJI NAČIN ČUVAMO VAŠE PODATKE? Vaše podatke čuvamo implementacijom sigurnosnih mjera. KORISTIMO LI COOKIJE? Stranica www.webzamene.net koristi cookije DIJELIMO LI VAŠE PODATKE VANJSKIM PARTNERIMA? Vaše podatke ne prodajemo, mijenjamo ni na koji način dijelimo s vanjskim partnerima. Vaše podatke dostavljamo JEDINO u slučaju kršenja zakona ili na temelju sudskog naloga kojeg smo dužni poštovati. GUBITAK VAŠIH OSOBNIH PODATAKA Stranica www.webzamene.net ne odgovara za štetu nastalu gubitkom Vaših osobnih podataka. Webnet d.o.o. ne može se smatrati odgovornim za zlouporabe za koje se ne može utvrditi da su nastale kao posljedica tehničko-sigurnosnog propusta sustava web trgovine ili propusta djelatnika Webnet d.o.o. ONLINE IZJAVA O PRIVATNOSTI Ova izjava privatnosti vrijedi samo za informacije prikupljene preko naše web stranice, ne vrijedi za informacije prikupljene offline putem. VAŠA SUGLASNOST Koristeći stranicu www.webzamene.net pristajete na Izjavu o privatnosti. PROMJENE U DOKUMENTU "IZJAVA O PRIVATNOSTI" Ukoliko ćemo imati potrebu za promjenom dokumenta "Izjava o privatnosti" sve navedene izmjene će biti objavljene u ovom dokumentu. Zadnji datum izmjene: 10/11/2012 KONTAKTIRAJTE NAS Ukoliko imate bilo kakvo pitanje vezano uz sigurnost vaših osobnih podataka možete nas kontaktirati na : mail: info@webnet.hr

Zatvori