Pošaljite upit!

Internet trgovina, webshop, online dućan – kako i što

Internet trgovina, webshop, online dućan – kako i što

Internet se koristi sve više i više, kako za zabavu i informiranje tako i za trgovanje i komunikaciju.

Kupci sve više prepoznaju prednosti internet trgovina i njihovog korištenja, bez hodanja od dućana do dućana, bez čekanja u redu, nošenja vrećica. Sve je to pojednostavljeno na način da svoj traženi predmet jednostavno upisuju u Google tražilicu te tada traže gdje će kupiti proizvod.

I dok možete biti zadovoljni prodajom u svojoj trenutnoj maloprodajnoj trgovini jer je na kvalitetnoj lokaciji, ima konkurentnu cijenu, kvalitetne proizvode te specijalne ponude to možda neće biti dovoljno za uspješan webshop.

Dizajn i funkcije internet trgovine

U svom kvartu vjerojatno imate nekoliko trgovina prehrambenim proizvodima s gotovo identičnom ponudom i cijenom. Vrlo vjerojatno su prilično isto udaljeni od vaše kuće no jedna trgovina vam je uvijek draža i nju češće posjećujete. Zašto?

Faktora zašto je tako može biti iz bezbroj činjenica, neke realne neke osobne. Čistoća dućana, izbor ponude, cijene, uljudno osoblje, lagan pristup autom i slično, sve to utječe na vas da odaberete jedan a ne drugi dućan za kupnju osnovnih živežnih namirnica.

Ista stvar je i sa internet trgovinama. Ukoliko ona nije dizajnerski dobro koncipirana, ne prati nekakve standarde u navikama kupaca koji kupuju na internetu, artikli su loše predstavljeni, način kupnje je nejasan ili predug i kompleksan, kupci neće kupovati u vašoj online trgovini.

Dakle ukoliko ste vjerovali da je rečenica „dao sam napraviti internet trgovinu i to je to“ dovoljna, varate se.

Konkurencija je prisutna ne samo od trgovina unutar države nego i velikih poznatih brandova iz cijelog svijeta.

Stoga je naša preporuka, nemojte škrtariti kod odabira tko će vam raditi internet trgovinu jer razlika od par tisuća kuna može značiti bačenu investiciju ili uspješnu online trgovinu.

Dizajn i funkcije internet trgovine su vrlo bitne, one će utjecati na konverziju posjetitelja u kupca. Jer ukoliko i imate tisuće posjetitelja na internet trgovini a nitko ništa ne kupuje, problem je upravo u tome.

U gore navedenoj jednadžbi spomenuli smo jednu činjenicu „ukoliko imate tisuće posjetitelja“. Ovdje se postavlja pitanje kako do tisuća posjetitelja jer je to isto kao i konverzija (dizajn, funkcije, ponuda) bitno. Tu na scenu stupa kvalitetna SEO optimizacija, offpage SEO, onpage SEO i SEM strategija.

SEO optimizacija i promocija

Za uspješnu internet trgovinu potrebno je zadovoljiti sve do sada navedene elemente. Jedan od njih je SEO.

SEO optimizacija je vođenje brige prilikom izrada stranice na elemente koje utječu na njezino pozicioniranje na Googlu. Cilj SEO optimizacije je optimizirati stranicu na način da je Google što prije izbacuje kao referentnu stranicu na vama bitni ključni pojam (ili ključnu riječ).

Svi elementi zajedno mogu pridonjeti kvalitetnoj i uspješnoj internet trgovini s velikim brojem posjetitelja te kvalitetnom stopom konverzije posjetitelja u kupca.

Promocija je drugi dio gdje ćete morati ipak nešto investirati ne bi li vaša internet stranica bila posjećena. Kod promocije je ponovo bitno ipak se posavjetovati s profesionalcima jer troškovi u rukama „amatera“ mogu biti katastrofalni.

Nama je osobno poznato nekoliko slučajeva gdje su ljudi krivo podesili AdWords kampanju na Googlu i na kraju već drugog dana naišli na 50 000 kn troška bez ikakvog efekta na promet ili išta vezano za promoviranu web stranicu.

e-commerce aplikacija odnosno CMS za internet trgovine

Ukratko to je upravljačko sučelje vašom internet trgovinom, i ovdje kao i obično postoje mnoga rješenja.

Ukoliko imate opću ideju kakvu internet trgovinu želite i što od nje očekujete biti će vam lakše.

Danas se uglavnom sve svodi na CMS određenih tvrtki koje su ga same programirale te „open source“ rješenja koja su otvoreno i besplatno dostupna svima.

„Open source“ i činjenica da je CMS besplatan ne znači da nećete izradu internet trgovine platiti ništa. Osim ukoliko nemate nekoliko mjeseci vremena da se sami posvetite konfiguriranju open source CMS-a profesionalci će to napraviti znatno brže no ipak će to nešto koštati.

Takvi sustavi uglavnom dolaze sa velikim brojem opcija i funkcija, od kojih možda njih 50% niti ne trebate, pa zašto bi bile uključene?

Web shop se ne puni sam!

Punjenje internet trgovine odnosno dodavanje novog sadržaja i proizvoda može biti dug i mukotrpan proces. Ukoliko imate tisuće proizvoda a nikoga da vas savjetuje kako to ubaciti putem nekakve CSV skripte provest ćete tjedne u kuckanju.

Naša preporuka je da ponovo pronađete suradnika koji se snalazi u tome i koji će to odraditi brže te konstantno voditi brigu da je sve online, s urednim cijenama, opisima i slično.

Komunikacija s posjetiteljima i kupcima

Komunicirati s posjetiteljima internet trgovine je bitno. Ovdje na raspolaganju imate razne opcije kao što su primjerice forum, predbilježba i slanje newslettera te live korisnička podrška. Možete kupcima omogućiti da ocjenjuju vaše proizvode što će doprinjeti njihovoj prodaji (ako su naravno pozitivno ocjenjeni).

Odgovor na pitanje „Da li je newsletter bitan?“ ovisi o djelatnosti kojom se bavite. Ukoliko prodajete zamrzivače i hladnjake vrlo je vjerojatno da vaši kupci ne žele svaki tjedan obavijest o novom zamrzivaču u vašoj ponudi jer su kupili jedan, i taj im je dovoljan za narednih X godina.

Ukoliko imate internet trgovinu dječjih igračaka i opreme za bebe onda je vrlo vjerojatno poželjno klijentima slati povremenu obavijest o tome što je novo.

Nemojte ih spamati! Ne šaljite poruke više od jednom mjesečno jer ćete postići suprotan efekt. Klijenti će vas „zamrziti“ jer ih konstantno obasipate porukama.

Obratite posebnu pozornost na akcije, kvalitetnu ponudu i skupljanje bodova. Posjetitelj uvijek mora dobiti „nešto“ pa makar to bilo zanimljivo iskustvo. Ne kupio on ništa, napušta vašu trgovinu s informacijom da su ovdje akcije, dobre ponude i mogućnost skupljanja bodova što možda konkurent nema.

Što je sve potrebno za otvaranje internet dućana odnosno web shopa

1)      Potreban vam je web hosting. Serversko mjesto na kojem ćete smjestiti vašu internet trgovinu

2)      Potreban vam je netko tko će web shop postaviti te konfigurirati sve gore navedeno. Uvijek pogledajte reference izvođača, tamo biste trebali pronaći nekoliko primjera što je do sada izrađeno.

3)      Morate smisliti i omogućiti posjetiteljima kako će plaćati na vašoj internet trgovini. Hoćete li omogućiti PayPal plaćanje, plaćanje prilikom pouzeća ili putem virmana, sve ovisi o vama. Naravno posjetitelji vole imati više toga na odabir, i dok će oni staromodni možda odabrati plaćanje pouzećem oni mladi vjerojatno imaju PayPal račun te će vrlo rado plaćati njime. U Hrvatskoj također postoji i par domaćih rješenja za online plaćanje kao što je PayWay od T-coma te MyCheckOut od PBZ-a.

Nadamo se da smo vam ovim člankom ukratko približili problematiku otvaranja internet dućana te vam naveli sve elemente na koje morate obratiti pozornost prilikom izrade iste.

Webnet uvijek misli na svoje klijente prilikom izrade internet trgovina te obraća pozornost na sve gore navedene parametre (pa i više).

Ukoliko trebate internet trgovinu, želite se samo posavjetovati, stručan tim Webneta vam stoji na raspolaganju za sva pitanja, upiti i dalje ne koštaju ništa :)

Nastavkom pregledavanja ove stranice prihvačate korištenje Cookia. Više informacija

IZJAVA O PRIVATNOSTI Webnet poštuje vašu privatnost te nastojimo osigurati tajnost vaših privatnih podataka Svjesni smo da ubrzani rast interneta i online servisa utječu na pitanja vezana uz vaše osobne podatke, ali isto tako nastojimo sve vaše skupljene podatke držati u strogoj tajnosti te se obvezujemo da ćemo voditi računa o sigurnosti i tajnosti vaših osobnih podataka. KOJE INFORMACIJE PRIKUPLJAMO? Prikupljamo informacije iz online registracijskog formulara koje ispunjava sam korisnik. Prilikom narudžbe ili registracije možemo Vas tražiti za Vaše cijenjeno ime, prezime, email adresu, adresu i telefonski broj. Pregledavati web trgovinu možete i bez dostave vaših osobnih podataka. U KOJU SVRHU UPOTREBLJAVAMO VAŠE OSOBNE PODATKE? Vaše podatke možemo koristiti u sljedeće svrhe: • personalizacija sadržaja (vaše podatke koristimo u svrhu unapređenja kvalitete sadržaja namijenjenog pojedinom korisniku) • unapređenje naše web stranice (neprestano unapređujemo našu stranicu na temelju Vaših kritika, iskustava i prijedloga) • unapređenje usluge (vaši podaci nam omogućuju da unaprijedimo korisničku podršku te što kvalitetnije zadovoljimo korisničke zahtjeve i potrebe) • slanje periodičnih e-mailova ( u svrhu unapređenja usluga i poboljšanja korisničkih iskustava šaljemo periodične mailove sa relevantnim novostima, informacijama i obavjestima) • promocija, administracija i nadzor stranice NA KOJI NAČIN ČUVAMO VAŠE PODATKE? Vaše podatke čuvamo implementacijom sigurnosnih mjera. KORISTIMO LI COOKIJE? Stranica www.webzamene.net koristi cookije DIJELIMO LI VAŠE PODATKE VANJSKIM PARTNERIMA? Vaše podatke ne prodajemo, mijenjamo ni na koji način dijelimo s vanjskim partnerima. Vaše podatke dostavljamo JEDINO u slučaju kršenja zakona ili na temelju sudskog naloga kojeg smo dužni poštovati. GUBITAK VAŠIH OSOBNIH PODATAKA Stranica www.webzamene.net ne odgovara za štetu nastalu gubitkom Vaših osobnih podataka. Webnet d.o.o. ne može se smatrati odgovornim za zlouporabe za koje se ne može utvrditi da su nastale kao posljedica tehničko-sigurnosnog propusta sustava web trgovine ili propusta djelatnika Webnet d.o.o. ONLINE IZJAVA O PRIVATNOSTI Ova izjava privatnosti vrijedi samo za informacije prikupljene preko naše web stranice, ne vrijedi za informacije prikupljene offline putem. VAŠA SUGLASNOST Koristeći stranicu www.webzamene.net pristajete na Izjavu o privatnosti. PROMJENE U DOKUMENTU "IZJAVA O PRIVATNOSTI" Ukoliko ćemo imati potrebu za promjenom dokumenta "Izjava o privatnosti" sve navedene izmjene će biti objavljene u ovom dokumentu. Zadnji datum izmjene: 10/11/2012 KONTAKTIRAJTE NAS Ukoliko imate bilo kakvo pitanje vezano uz sigurnost vaših osobnih podataka možete nas kontaktirati na : mail: info@webnet.hr

Zatvori